Doordat archieven hun genealogische gegevens (de nadere toegangen) als open data beschikbaar stellen kunnen programmeurs handige en mooie services voor stamboomonderzoekers maken. Het aantal archieven dat open data biedt is nog beperkt, maar met de onlangs ingevoerde Wet hergebruik overheidsinformatie en onlangs aangepaste Archiefwet zal dit aantal snel stijgen! Open Archieven biedt een zoekmachine voor historische persoonsgegevens. De gegevens zijn afkomstig van diverse archiefinstellingen die hun gegevens voor hergebruik beschikbaar hebben gesteld. Op basis van deze open data is een dienst neergezet die laat zien dat je met deze data meer kan dan archiefinstellingen nu doen:
- akten worden zo weergegeven dat er recht wordt gedaan aan de inhoud/structuur van de informatie
- er worden bij akten suggesties gegeven voor gerelateerde akten
- er wordt gelinkt met externe bronnen zoals het Biografisch Portaal Nederland, Graftombe, de Oorlogsgravenstichting en online stambomen
- er wordt context toegevoegd uit weer andere open data bronnen zoals de historische weerreeksen van het KMNI en de volkstellinggegevens
- er wordt gelinkt naar scans bij andere organisaties
- er wordt gelinkt naar historische kaarten op basis van straatgegevens van OpenStreetMaps
Open Archieven biedt op haar beurt ook diverse functies aan via een geautomatiseerde toegang (API) aan programmeurs. Zo maakt bijvoorbeeld Genealogie Online gebruik van de zoekfunctie van Open Archieven om haar gebruikers extra informatie te bieden in de vorm van “extra kinderen”. Voor elke ouderkoppel in een publicatie op Genealogie Online wordt Open Archieven automatisch doorzocht op kinderen van dit ouderpaar. De zoekresultaten (=kinderen) worden vergeleken met de kinderen die de stamboomonderzoeker al heeft beschreven in zijn of haar publicatie. Op deze manier kunnen er “extra kinderen” worden gevonden en kan de stamboomonderzoeker het betreffende gezin in zijn of haar publicatie completer maken! Genealogie Online biedt deze functie aan als onderdeel van de Scans zoeken service. Hieronder een schermafdruk van enkele “extra” gevonden kinderen zoals een Genealogie Online abonnee die te zien krijgt:
Het vinden van kinderen van ouderkoppels kan natuurlijk nu al via de vele archiefwebsites, handmatig… Maar, door open data, kan deze zoekactie naar kinderen geautomatiseerd worden wat voor genealogen tijdwinst betekent. En deze extra tijd kan weer in andere opzoekingen gestopt kan worden!