De studiereis Who Do You Think You Are? Live 2009 (kortweg WDYTYAL) heeft plaatsgevonden! Hier de weerslag van dit dagje op-en-neer naar Londen. Ik zal het niet heel uitgebreid maken, want er zijn al een paar mooie en uitgebreide verslagen, zoals het verslag van Rob van Drie (CBG) of de (Engelse) verslagen van Dick Eastman (en zijn foto’s):
- A Report from London: WDYTYAL Day #1, with Pictures
- A Report From London: WDYTYAL Day #2, with Pictures
- Wrap-up Report From London: WDYTYAL Day #3
Het is al weer het derde jaar dat WDYTYAL plaatsvindt, de grootste genealogische beurs in het Verenigd Koninkrijk, gesponsord door onder andere de “Society of Genealogist” en natuurlijk gelieerd aan het populaire BBC programma Who Do You Think You Are?. De ruimte van de Olympia Exhibition Hall is geheel gevuld met stands van verenigingen, leveranciers en (nationale) archieven. Op een ring op de 1e verdieping worden workshops gegeven, aan het programma te zien waren er vele “uitverkocht” (tussen aanhalingstekens omdat ze gratis waren, maar je moest je wel inschrijven). Presentaties Naast de workshop werden er door diverse leveranciers ook presentaties gegeven, zij hadden hun eigen “theater”. Eén van de presentaties was van Megan Smolenyak, ik had niet verwacht dat ik haar presentatie kon bijwonen! Zij gaf een zeer toegankelijke presentatie over DNS in het Ancestry.co.uk theater. Het was begrijpelijk, motiverend en to-the-point. Een spreekster die we zeker naar Nederland moeten halen! Een deel van één van haar presentaties is opgenomen door Roots Television: Een andere partij die op de beursvloed een theater had gemaakt was Findmypast die hun Census 1911 presenteerde. Gekleed in professor outfit toonde zij aan het publiek wat er allemaal gevonden kon worden met hun product. Ook dit was een mooie presentatie die vanuit de praktijk werden uitgelegd met sprekende voorbeelden. Gesprekken Naast presentaties waren er ook diverse gesprekken met vele standhouders, van de heraldische wapenverkopers (staat mijn naam in hun inventaris?), tot genealogische reisbureaus, en van verenigingen die publicaties en CD verkochten tot grote jongens als Ancestry. Bij Ancestry hebben we (ik was er met twee beursorganisatoren) een goed gesprek gehad met Olivier Van Calster, Managing Director Ancestry.co.uk. Olivier, geboren Belg dus kon ook nog wel wat Nederlands spreken, stond ons graag te woord en verwees ons ook door naar Brett Bouchard die verantwoordelijk is voor de Europese activiteiten van Ancestry.
Een ander gesprek, waar ik naar uit had gekeken, was met Dick Eastman. Een bescheiden genealoog met een populaire nieuwsbrief, maar met veel kennis en ervaring in genealogische beurzen. Aan hem vragen als wat een beurs succesvol maakt en of hij naar Nederland zou komen. Stamboom Beurs Deze dag naar Londen (vertrek ‘s ochtend 7 uur en weer thuis om 22 uur) was een leuke en gezellige studiereis: kijken naar een succesvol voorbeeld van een stamboom beurs. De vraag die heel de dag door het hoofd speelde, waar ik ook nog met Rob van Drie in het vliegtuig terug over heb gesproken, was of er ook in Nederland een succesvolle genealogische beurs gehouden kan worden. Ik ben enthousiast over WDYTYAL, een mooie mix van verenigingen, koopwaar, grote partijen, presentaties en “ask-the-expert” sessies. Sprekers en experts hebben we in Nederland wel, maar krijgen we de grote partijen (toch de smaakmakers!!) ook naar Nederland en zijn er genoeg enthousiaste verenigingen en archieven die een bijdrage willen doen qua inhoud? Wordt vervolgd…
[Update 11-3-2009] Foto’s toegevoegd
Bob, ik heb ook een kort verslag gelezen en gehoord van Rob van Drie en het lijkt me een poging waard om iets dergelijke ook in Nederland te organiseren. Genealogie is een wijdverbreide hobby in Nederland, dus er zou toch een markt voor moeten zijn.
Wie beschouw je als de grote partijen die er minimaal bij moeten zijn? Of moet je voor het beantwoorden van die vraag teveel met de billen bloot. Ik stel me voor dat het CBG er één van is.
Ik ben in ieder geval geïnteresseerd als professional en als genealoog!
Luud, met grote partijen doel ik enerzijds op de grote Nederlandse spelers als CBG, NGV, HCC!genealogie en archieven, anderzijds op commerciële/Amerikaanse partijen als Ancestry en FamilyTreeDNA. Bij WDYTYAL hebben de “commerciëlen” een mooie acte-de-presence gegeven.
Nog een blog posting over WDYTYAL:
http://www.myheritage.com/blogs/companyblog/2009/03/events/catching-up-with-who-you-think-you-are