Vanavond kreeg ik een uitnoding (“You’re invited to help save the world’s stories.“) van Ancestry.com om mee te doen in een “private beta” (testen door een selecte groep gebruikers van een stuk software dat binnenkort wordt uitgebracht) van hun nieuwste project: World Archives Project. Transcriberen Ancestry.com, onderdeel van The Generations Network, Inc., noemt het zelf “a revolutionary community keying project that lets anyone from the genealogy community help bring free historical records collections to the public“. Oftewel: enthousiastelingen ondersteunen in het transcriberen van genealogische digitale bronnen. Het “revolutionary” deel is puur marketing (lees: onzin), the Mormonen doen dit langer met hun FamilySearch Indexing service (zie ook Vrijwillige digitalisering van genealogische bronnen motiveren en ondersteunen). Hoe werkt het? Ancestry.com verkrijgt en digitaliseerd historische bronnen in hun systeem. Deze bestanden worden door een boel vrijwilligers (de “genealogische community“) middels de zogenaamde KeyingTool getranscribeerd waardoor er op alle digitale bestanden een doorzoekbare index komt. Deze index is daarna gratis toegankelijk, de scans waarschijnlijk niet… Ancestry.com is en blijft een commercieel bedrijf. Maar toch, een goed initiatief! Aan het werk Na het downloaden van een stuk software en inloggen kan het werk beginnen. De eerste stap is het downloaden van een “image set”: een set van digitale bestanden die getranscribeerd kunnen worden. Ik kreeg de set “Nebraska State Census records from the 1860s to the 1880s” toebedeeld. Na het selecteren van de set wordt je gevraagd om het formulier type en layout te kiezen waarna je een tweetal markeringspunten op de scan aangeeft. Deze markering helpt je bij het invullen van de data (het te transcriberen deel wordt dan gemarkeerd).
Het programma kent klaarblijkelijk de diverse formulieren… Verder biedt de tool een boel mogelijkheden om de scans duidelijk te krijgen (inzoomen, contrast wijzigen, enz.). Er zijn diverse handige hulpjes, zo wordt bijvoorbeeld bij het invullen van de plaatsnaam een lijstje getoond met de vermoedelijk plaatsen: Ook zijn er voorbeelden van handschriften:
Helaas, het is nu nog een beta (dus nog geen “af” product); ik kreeg ik diverse foutmeldingen en het markeringsgedeelte werkte niet goed bij mij, maar het principe (en de potentie) is duidelijk!
Je kunt ook een online presentatie van de Keying Tool van Ancestry zelf bekijken. Kwaliteit De kwaliteit van alle transcripties wordt – net als bij FamilySearch Indexing – geborgd door het feit dat elke set van scans door twee vrijwilligers wordt getranscribeerd. Bij verschillen tussen de twee zal een “arbitrator” uitkomst bieden. Conclusie Ook al zit er een commerciĆ«le partij achter, ik ben erg positief over het World Archives Project. Ancestry.com heeft een groot bereik en kan waarschijnlijk dus heel van mensen motiveren om mee te werken waardoor er veel materiaal efficiĆ«nt en effectief wordt getranscribeerd. Het programma is nog niet helemaal af, maar daarvoor is het ook een beta. Nu is het hopen dat Ancestry ook Nederlandse bronnen ter transcriptie gaat aanbieden! ** En ik blijf het roepen tegen de heren “Van Papier naar Digitaal” en archiefinstellingen: dit is een tool waarmee je vrijwillers blij maakt en waarmee resultaat wordt verkregen!
[** Update] Ancestry Support meldde het volgende: “Our future plans do include transcribing international data sets. I am not sure as to the content yet but we are open to working with Societies who have data that they would like imaged and transcribed.”
U blijft het roepen tegen “de heren”??? Vergeet even niet dat ook de dames hun steentje bijdragen!!