Het maken en publiceren van video is tegenwoordig erg eenvoudig en nagenoeg gratis. Hier lijkt mij een kans te liggen voor het NGV of GCV/HCC Genealogie, ik heb het al eerder geroepen (www.genealogie.tv is al bezet), maar roep het nog een keer: maak werk van Stamboom TV! Tijdens de voorbereiding van de lezing Internet services voor stamboomonderzoekers, die ik op uitnodiging van de afdeling Computergenealogie van het NGV op 5 april jongstleden mocht verzorgen, viel het mij op dat er op de bewuste dag zo’n 5 bijeenkomsten waren georganiseerd door het NGV. Daarnaast had de ruimte waar ik de lezing gaf een capaciteit van maar 80 personen. Kortom, niet iedereen kan naar elke activiteit/lezing komen. Een situatie die in het Internet tijdperk makkelijk anders kan, met groot voordeel voor de genealogische vereniging of archiefinstelling…. Het idee Het idee is simpel: neem elke lezing op video op, maak van elke bijeenkomst een korte impressie en plaats deze op een website als YouTube/Google Video of begin je eigen video website via StartYourTube. Het voorbeeld is toch wel RootsTelevision! Een promo Bovenstaande video is gemaakt met mijn foto camera, dit levert uiteraard wat lagere kwaliteit dan een video camera. Maar het gaat om het idee! Wat kost Stamboom TV? De investering zit in de video camera’s en statief en wellicht in videobewerkingsoftware of cursus. Het “uitzenden” is gratis! Wat levert Stamboom TV op?
- er ontstaat een rijk archief die beoefening van de genealogie bevordert door “de verbreding en verbreiding van de kennis daarvan en van al hetgeen daar aan verwant is” (quote statuten NGV);
- de lezingen en bijeenkomsten hebben een veel groter publiek;
- de video’s zijn te bekijken wanneer je maar wilt;
- het ‘internet televisiekanaal’ is een extra kanaal waarmee een genealogische vereniging haar leden en niet-leden kan bedienen. Het geeft hiermee gelijk een heel goed beeld van de bezigheden van de vereniging, wat weer nieuwe leden kan opleveren!
Welke genealogische vereniging pakt dit idee op?
Een leuke post op Cultr.nl: veel musea hebben hun eigen kanaal op YouTube, waarom zou een culturele instelling die mogelijkheid niet benutten? Het is een goede manier om naamsbekendheid te vergroten en eventueel mensen te interesseren voor wat ze hen te bieden hebben. Bij Cultr.nl onderzochten ze welke Nederlandse musea een eigen YouTube kanaal hebben en of ze er goed gebruik van maken.