Nadat ik het artikel Na toegankelijke websites ook toegankelijke data! heb geschreven heb ik de website Genealogische API’s @ Coret.org opgezet om interessante data, die beschikbaar is binnen mijn genealogische diensten, te ontsluiten. In eerste instantie heb ik hier de weg van Google/Yahoo gevolgd. De eerste API, die het Wie (onder)zoekt wie? register doorzoekt, was (en is) dan ook een API die via een eenvoudige HTTP GET is aan te roepen en XML, JS of PHP als output geeft. De eerste gebruiker van de Wie (onder)zoekt wie? register moet zich nog melden …
De aanleiding
Onlangs kwam ik terecht bij het Enabling the Distributed Family Tree project van informatica student Hilton Campbell:
The Distributed Family Tree, an open network of genealogical data and metadata. In a nutshell, the big idea is that we can combine all available genealogical information. on the Internet into a single distributed network. The foundation for this network is the substance of the Master’s Thesis that I am currently working on.
Hilton heeft de open-source tool Genesis ontwikkeld, een tool die phpGedView websites doorzoekt via de webservice API. phpGedViewis een opensource tool voor publicatie van genealogische gegevens. Dit bracht mij op het idee om ook de Genealogie Online website op een zelfde manier te ontsluiten, dus via een webservice (op basis van SOAP) die aan de interface van phpGedView voldoet, om zodoende in het project te participeren!
Hilton was erg blij met deze extra te doorzoeken bron van ruim 2,3 miljoen personen en zette een extra registry op waar Genesis in kijkt voor te doorzoeken bronnen (dit omdat Genealogie Online geen phpGedView site is en dus niet op de phpGedView registry kon komen). Vanaf medio maart is Genealogie Online dus ook doorzoekbaar via Genesis!
De voorkeur
Alhoewel de door phpGedview gedefinieerde webservice niet optimaal is, is het volgens mij wel de eerste en enige genealogische webservice! In mijn contacten met andere (stamboom)website eigenaren en (stamboomprogramma)ontwikkelaars merk ik dat deze (technische) wijze van ontsluiting, dus via SOAP/webservices, makkelijker is voor hen. Ontwikkelgereedschap voor webservices is immers meer voorhanden.
Eén van de websites die sinds deze week ook gebruik maakt de (geoptimaliseerde versie van de) webservice om Genealogie Online te doorzoeken is Thematis, het erfgoed portaal.
Thematis Erfgoed Portaal geeft toegang tot miljoenen objecten uit beelddatabanken, bibliotheken, kranten en tijdschriften, archieven, akten en registers, genealogische databases, musea en catalogi van Nederlandse erfgoedinstellingen. De zoekfunctie van Thematis is ook opgenomen in de Internet Explorer versie van de Genealogie Werkbalk.
Welke archieven en/of stamboomsites volgen met het ontsluiten van hun data? Welke (genealogische) websites en/of programma’s volgen met het gebruik van de geboden webservice?
Hallo Bob,
Op zich is deze nieuwe site wel een goed idee, maar om te beginnen denkt bijna iedereen dat we allemaal een GROOT formaat scherm hebben. Dus ik niet en een deel van de tekst aan de rechterzijde valt dus weg. Jammer.
Je schrijft zelf al op een andere site kan men ook al opgegeven wie met wat bezig is ! Gaan we nu niet alles weer uitvinden ?
m.vr.gr.
Cees Paarlberg
Bob,
Wij hebben een site pastoorcramer.web-log.nl
met een gastenboek.Nu staan in dit gastenboek zo’n viese art. dat we die willen wissen.Hoe kunnen we art uit het gastenboek wissen ?
B.v.d.
thjverstraeten@home.nl
Theo, zie http://help.web-log.nl/help/item/216