Fotografie bestaat sinds het begin van de 19e eeuw, maar werd pas gemeengoed in de 20e eeuw. Het begon met de zwart-wit foto’s en pas rond 1960 kwam de kleurenfoto in het bereik van consumenten. Menig stamboomonderzoeker of familiearchivaris zal dus vele zwart-wit foto’s hebben die mede de familiegeschiedenis in beeld brengt. Alhoewel zwart-wit foto’s zeer krachtig kunnen zijn en we tegenwoordig vanuit esthetiek soms juist kiezen voor zwart-wit, bieden kleurenfoto’s vaak een meer levendige voorstelling.

 

Handmatig inkleuren van zwart-wit foto’s

Hieronder ziet u een voorbeeld van een met de hand ingekleurde zwart-wit foto:

Originele foto door Toni Frissell | Ingekleurd door HansLucifer

Het handmatig inkleuren van zwart-wit foto’s met behulp van een grafisch programma als GIMP of Photoshop is een vaardigheid waar sommige creatievelingen erg goed in zijn. Ik zeg hier bewust creatievelingen, want de keuze van de kleur is een inschatting, gebaseerd op ervaring en smaak. Immers, hoe het er in het echt uitzag weet je niet…

 

Geautomatiseerd inkleuren van zwart-wit foto’s

Foto van Alida Helena van Buuren (r) en haar zus Helena Johanna van Buuren (l) | Fotocollectie Coret

De kleurenfoto hierboven, van mijn oma en haar zus, is niet door mij handmatig gemaakt! Ik heb de zwart-wit foto aangeboden aan een computer algoritme die getraind is op zo’n 4,5 miljoen afbeeldingen. Deze training maakt dat dit computer algoritme nu zwart-wit foto’s kan inkleuren! Dit deel van de computer wetenschap heet machine learning en wordt ook wel artificial intelligence (AI) genoemd. We zijn in staat om computers meer en meer te leren, zoals zelfstandig autorijden, herkennen van kanker en het inkleuren van zwart-wit foto’s.

 

Inkleuren van zwart-wit foto’s zelf proberen

Logo Genealogie OnlineU kunt nu ook zelf het inkleuren van zwart-wit foto’s uitproberen: via Genealogie Online. Ga naar de Inkleuren van zwart-wit foto’s pagina op Genealogie Online (even gratis registreren of inloggen met uw Genealogie Online/Stamboom Forum gegevens) en upload een foto. De foto kan een .jpg of een .png bestand zijn. De resultaten van het geautomatiseerd inkleuren kunnen variëren, maar vaak toch wel verrassend en levendig.